Advies

Naast het vegen van uw schoorsteen heeft de schoorsteenveger ook een adviserende functie. Schoorsteenveger De Groot geeft u graag advies hoe u veilig, milieuvriendelijk en zuinig kunt stoken.



Schoorsteenbrand

Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 2000 schoorsteenbranden. Schoorsteenbranden ontstaan meestal door een vervuild of verstopt rookkanaal.

Vervuiling van uw rookkanaal ontstaat omdat er tijdens het stoken niet verbrande deeltjes in het rookkanaal achterblijven. Bij ophoping van deze deeltjes, oftewel bij roetvorming, ontstaat er kans op een schoorsteenbrand.

Voordat u gaat stoken is het daarom belangrijk dat de schoorsteen geveegd wordt en een eventuele verstopping van bijvoorbeeld een vogelnest verwijderd wordt.

De eerste signalen van een schoorsteenbrand zijn een loeiend geluid in het rookkanaal. Als u een schoorsteenbrand heeft doe dan het volgende:

  • Doof het vuur met zand
  • Sluit de schoorsteenklep
  • Als u een kachel heeft sluit dan ook de luchttoevoer van de kachel of bijvoorbeeld bij een inbouwhaard de deurtjes.
  • Ventileer de ruimte zodat schadelijke stoffen uit uw woonruimte verdwijnen
  • Bel 112
  • Blus nooit met water! Er ontstaat dan namelijk een gevaarlijke stoomvorming die er voor kan zorgen dat uw rookkanaal scheurt of zelfs ontploft. Ook kan de brand zich dan verder in uw huis uitbreiden.

    Koolmonoxidevergiftiging

    Omdat bij het verbranden van hout verschillende schadelijke stoffen vrijkomen is het van belang dat deze niet in uw woonruimte komen. De meest schadelijke stof die bij het verbranden van hout vrijkomt is koolmonoxide dat vooral gevaarlijk is omdat u het niet ruikt en dodelijk kan zijn.

    Om te voorkomen dat deze schadelijke stof in uw woonruimte terecht komt is het van belang dat de schoorsteen regelmatig goed geveegd wordt. Een geveegde schoorsteen heeft een grotere trek zodat rook en schadelijke stoffen beter afgevoerd worden.

    Een andere manier om de trek van uw schoorsteen te verhogen kan het laten plaatsen van een goede schoorsteenkap zijn.

    Milieu

    Of u nu met een openhaard, inbouwhaard of houtkachel stookt, het is van belang dat er altijd met hout gestookt wordt. Dit geldt ook voor de in de volksmond genoemde allesbrander. Verbranding van andere stoffen dan hout kunnen namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid en slecht voor het milieu. Ook blijven er bij het verbranden van andere stoffen dan hout chemische deeltjes achter in uw rookkanaal die de kans op brand verhogen en voor aantasting van uw kanaal zorgen.

    Schoorsteenveger De Groot raadt ook het verbranden van gelijmd hout zoals multiplex en geverfd hout in verband met het vrijkomen van verschillende schadelijke stoffen af.

    Zuinig stoken

    Het rendement van een inzethaard of houtkachel is zeer hoog. Het geeft een aangename warmte en is bij een juiste verbranding ook nog eens twee keer zo goedkoop als het stoken met gas.

    Een goede manier om zuinig, milieuvriendelijk en veilig te stoken is door gebruik te maken van gedroogd hout. Als extra service kan Schoorsteenveger De Groot de droogheid van uw voorraad met een speciaal apparaat meten en u adviseren om wel of niet met uw voorraad hout te stoken.

    Het aansteken van uw kachel of inbouwhaard kan het beste van bovenaf. Dit noemt men de Zwitserse methode. Dit doet u als volgt: Onderin legt u één of meerdere grote stukken hout, hier boven op legt u wat kleiner hout en daarboven op legt u fijn aanmaakhout. Het aansteken van uw kachel of haard met de Zwitserse methode zorgt voor een betere en daardoor schonere verbranding, uw rookkanaal warmt rustig op en het rendement verhoogt.